Cestovní šek

JUDr. Radim Chalupa, Ph.D., směnka

Autor: JUDr. Radim Chalupa, Ph.D., směnka

Advokátní kancelář JUDr. Radima Chalupy, Ph.D. specializovaná zejména na poskytování právních služeb v oblasti směnečného, obchodního a občanského…

Více o autorovi

 

JUDr. Radim Chalupa, směnečné právo,

 

Mnohem dříve, než naše peněženky zatěžkávali zlaté a stříbrné kreditní karty, na světě existoval platební prostředek, který byl bezhotovostní a platil po celém světě. Prvním vydaným šekem na světe byl s nejvyšší pravděpodobností ten, který v roce 1891 vydala společnost American Express. I dnes, kdy bezhotovostní platby po celém světe pod svá křídla přebírají kreditní karty, je stále často používaným cenným papírem, platebním prostředkem platným po celém světě. Šekem můžete přímo zaplatit v obchodech, půjčovnách či restauracích. Pokud jej nevyužijete, můžete jej opět proměnit v peněžní hotovost.

 

Zní to jako velice zajímavá pohádka, nicméně je v první řadě důležité popsat, jak je šek chráněn, neboť jestli někdy koukáte na Simpsonovi, nekrytý šek je oblíbeným Homerovým platidlem, při jehož použití se dává na útěk.

Šek Vám vystaví banka, u které šek zakoupíte. Aby šek byl platný, musíte jej podepsat přímo v bance. Podpis, kterým jste se podepsali, následně slouží jako podpisový vzor. Pokud šekem platíte a jste jeho držitelem, podepíšete se na něj před zrakem inkasující osoby. Ta Vás může požádat o předložení dokladů k identifikaci vaší identity.

 

Jak chránit šek před odcizením, vydání šeku

Šeky jsou sami o sobě velice dobře chráněny v kontrastu k hotovosti. Pokud totiž držitel šeku chce platit tímto šekem, musí se vlastnoručně podepsat, jak jsme již zmínili. Dále je každý šek opatřen číslem, které je evidováno. V případě ztráty či odcizení šeku můžete okamžitě šek zablokovat. Pak se Vám dostane náhrady ceny ztraceného šeku.

 

Šek většinou bývá vydáván v některých z hlavních světových měn - Dollar, Euro, Britská libra, Švýcarský frank. Hodnota vystaveného šeku není striktně omezena, nicméně je zvykem vydávat šeky hodnoty bankovek dané měny. Na šeku tedy musí být měna, hodnota, název emitující finanční instituce, podpis. Platnost většiny šeků je v rozmezí šesti až dvanácti měsíců, nicméně lze vydat i šek na neomezeně dlouhou dobu.

  

Zpoplatnění výdeje šeků

Chcete-li nakoupit cestovní šek, musíte počítat se zpoplatnění služby. Jedno až dvě procenta z hodnoty šeku zaplatíte za jeho vydání. Následné placení šekem bývá zpoplatněno opět 1% až  2%.

 

Zajímavostí může pro Vás být, že Spojené Státy Americké nemají příliš mnoho směnáren. Banky jen zřídka kdy smění jiné měny v bance, tudíž je takřka nutností platit v Americe již prohozenými penězi z vlasti, popř. je vhodné si nechat vystavit šeky. Nezapomeňme na pravidlo, že v USA šeky vyšší nominální hodnoty nežli 20 dolarů nejsou obvyklé. Placený vyšší hodnotou nemusí býti akceptováno a vy se tak můžete vystavit zbytečným komplikacím. 

 

 

Jak správně používat cenné papíry, rizika a možnosti, to vše Vám poradí JUDr. Radim Chalupa Ph.D.