Novela exekučního a občanského soudního řádu 2013 , exekuce od r. 2013

Advokátní kancelář Pajerová s.r.o.

Autor: Advokátní kancelář Pajerová s.r.o.

Advokátní kancelář Pajerová poskytuje profesionální služby a komplexní právní servis od sepsání smluv, návrhů, žádostí a jiných právních dokumentů až…

Více o autorovi

V září tohoto roku prošla poslaneckou sněmovnou novela exekučního a občanského soudního řádu, kterou počátkem října podepsal prezident republiky a která přinese v oblasti exekucí mnoho změn. Mezi nejpodstatnější změny v exekucích se řadí zrušení dvojkolejnosti při vedení výkonu rozhodnutí, kde drtivá část ze soudem vedeného výkonu rozhodnutí připadne výhradně soudním exekutorům, dále pak předpokládané rapidní zkrácení doby, ve které dochází k nařízení samotné exekuce, jasně stanovený univerzální opravný prostředek a poměrně početná skupiny nových nebo nově definovaných způsobů a možností provádění exekuce a také očekávané spojování exekucí.

Souhrn významných změn Vám v bodech přinášíme:

  1.   Slučování exekucí – jedná se zejména o exekuce, vedené proti témuž dlužníkovi, slučování bude prováděno automaticky, jedná-li se o týž exekutorský úřad, nebude o něm vydáváno zvláštní rozhodnutí. V případě, že tomu tak nebude, může dojít ke spojení na návrh dlužníka, o němž bude rozhodovat soud. Spojování v rámci jednoho exekutorského úřadu a téhož dlužníka se bude týkat zejména tzv.bagatelních pohledávek a efektem bude úspora nákladů, jež hradí povinný.
  2.   Zrušení nařizování exekucí soudem. Zatímco nyní nařizuje Exekuci soud Usnesením, čímž se vytváří značná časová prodleva, dávající prostor dlužníkům, nadto se následně čeká na straně exekutorů na vyznačení doložky právní moci na takovém Usnesení, do jejíhož vyznačení není prakticky možné exekuci provádět (další časová prodleva), nově soud exekutora pouze pověří tzv.Opatřením, jehož vydávání bude velmi rychlé (předpoklad), bude se doručovat pouze exekutorovi a nebude proti němu přípustný opravný prostředek.
  3.  Zrušení dvojkolejnosti přinese jistou redukci druhů vymáhání. Zatímco nyní se mezi způsoby vymáhání řadí soudní výkon rozhodnutí, daňové/správní exekuce, soudní exekutoři a insolvenční řízení, po novele odpadne soudům naprostá většina dosud prováděných výkonů rozhodnutí, které přejdou na exekutory a soudní výkon rozhodnutí se nadále použije jen u naprostého minima zákonem stanovených věcí. Soudní výkon rozhodnutí byl nákladnější a méně efektivní cestou k vymožení pohledávky.
  4.   zavádí se univerzální opravný prostředek v exekucích. Dosavadními opravnými prostředky bylo jednak Odvolání proti Usnesení o nařízení exekuce, jehož důvody byly natolik formální, že na ně málokdy dlužník dosáhl, nadto nemělo odvolání odkladný účinek a nebylo dokonce ani použitelné na případy, kdy dlužník oprávněně a pravdivě namítal, že dluh již zcela uhradil v minulosti, neboť takový důvod nebyl v taxativním výčtu odvolacích důvodů. Dalšími obrannými prostředky byly: Návrh na odklad výkonu rozhodnutí a Návrh na zastavení exekuce (popř. částečné zastavení) . Novým prostředkem bude pouze Návrh na zastavení.
  5.  nová úprava umožní dražby a prodej družstevních bytů. I nadále budou předmětem prodeje „pouze“ členská práva v bytových družstvech, ty ale budou prodávána v hodnotách, jakých dosahují družstevní byty na trhu realit, nikoliv metodou, známou ze současnosti, kdy se hodnota členského podílu vypočetla způsobem, používaným při jeho vypořádání dle obch.zákoníku, tzn.výsledná suma v řádu desetitisíců za byt v milionové hodnotě, dlužník o byt přišel, dluh většinou ani zdaleka nezanikl, věřitel zůstal neuspokojen, a družstvo získalo volný byt, který (resp.člen.podíl) za tržní cenu převedlo později na nového člena. Další členové družstva budou mít v dražbě předkupní právo, učiní-li stejné podání jako nejvyšší.. Pokud učiní shodné podání několik členů družstva, rozhodne se mezi nimi losem. Cena při zpeněžování družstevního podílu v exekuční dražbě se bude odvíjet od posudku, zpracovaného znalcem.
  6.  skončí možnost postihu domácích mazlíčků neboli zvířat, jež jsou v lidské péči
  7. Stanoví se limit nákladů na jednu cestu exekutora – ustanovení, které zabrání zvyšování nákladů exekuce účtováním neúměrně vysokých nákladů cestovného
  8. aukce/dražby movitých věcí i elektronicky – předpokládá se zavedení systému aukcí, běžících na obdobném systému jako většina aukčních veřejných portálů, přístupných široké veřejnosti .
  9.  přibyde možnost soupisu movitých věcí tzv. „od stolu“ , týkat se bude movitých věcí dlužníka, zjištěných z veřejných evidencí a registrů (typicky motorová vozidla, lodě, letadla, akcie !!), která nyní nebude muset exekutor muset fyzicky najít a oblepit
  10. pořizování videozáznamů z průběhu mobiliární exekuce –nebudou pořizovány vždy a automaticky, ale v případě, že bude soupisu movitých věcí přítome někdo, kdo záznam pořídit chce, dále v případech, že dojde vykonavatel/exekutor k názoru, že je to potřebné. Videozáznam bylo možno natáčet i dosud, nově však budou stanovena jasná pravidla
  11. sídlo exekutorské komory se přesune do Prahy.
  12. neoprávněně zabavenou věc budou exekutoři vracet na místo, odkud ji vzali
  13. mezi nové způsoby provádění exekuce bude patřit např. i odebrání řidičského oprávnění (resp. Příkaz k pozastavení řidič.oprávnění) a to u případů pohledávek, vzniklých z titulu neplacení výživného nezletilému dítěti- tedy pouze již dlužné výživné. Příkaz však bude možné zrušit, pakliže dlužník prokáže, že řidič.průkaz nezbytně potřebuje k uspokojování základních životních potřeb nebo pakliže zaplatí dlužné výživné.
  14. zavádí se Správa nemovitosti jako jeden z možných způsobů vedení exekuce ,dosud mohl na dům či být vydán pouze exekuční příkaz k prodeji nebo ke zřízení exekutorského zástavního práva. Nový způsob bude méně invazivní, neboť správce bude činit opatření, aby byl objekt stále řádně a úspěšně hospodářsky využíván, nájemníci budou své nájemné zasílat přímo exekutorovi, ten takové příjmy použije k uspokojování vymáhané pohledávky a samozřejmě též k úhradě nákladů, které budou vynaloženy na udržování a nutné opravy nemovitosti, úhradu dodávek energií atp..
  15. zpřesňuje se správné označení exekutorů, kteří musí nově používat označení „soudní exekutor“ a naopak ten, kdo neprovádí výkon exekučních titulů na základě zákona, nesmí takové označení používat, a to ani tvary podobnými, a ani se označovat slovy od těchto slov odvozenými. Jedná se o různé vymahače, komerční subjekty nejrůznějšího charakteru, kteří se zabývají vymáháním dluhů svými metodami a označují se přitom jako „exekuční kanceláře“ atd.
  16. nově může exekutor postihnout jak mzdu, tak účet manžela/manželky, kde druhý z manželů je dlužníkem exekucí postiženým a samozřejmě za předpokladu, že existuje společné jmění manželů. Do společného jmění manželů spadají i dluhy, které sjednal za trvání manželství jeden z manželů bez vědomí druhého, pokud jsou svým rozsahem přiměřené majetkovým poměrům manželů. Pokud tyto dluhy začne exekutor vymáhat, bude možné postihnout jak osobní majetek onoho z manželů, tak majetek spadající do společného jmění manželů a nově také mzdu či účet druhého z manželů, který se tak teoreticky o existenci exekuce může dozvědět právě až v momentně zablokování účtu.
  17. O jednu z kompetencí exekutoři příští rok přijdou. Už totiž nebudou moct uzavírat exekutorské zápisy s doložkou přímé exekuční vykonatelnosti, ale pouze zápisy o události, která se před exekutorem stala. Doložky přímé exekuční vykonatelnosti bude nově možné uzavřít pouze u notáře a exekutorům se drobně ztenčí příjmy, jelikož sepsání zápisu s přímou vykonatelností bylo samozřejmě zpoplatněno.
  18. čekají nás novinky v dražbách jako předražek a platba ceny/nejvyššího podání pomocí úvěru. U dražeb nemovitostí bude možnost pro kohokoliv nabídnout do 15 dní po dražbě cenu min. o 25% vyšší, než jaké bylo učiněno nejvyšší podání. Následně bude mít původní vydražitel možnost předražek dorovnat. Předpokládá se vyšší zájem realitních kanceláří o tuto možnost, kdy na principu obálkové metody vyhraje nevyšší nabídka.
  19. Naopak zavedení možnosti úhrady úvěrem (poskytovaným bankovním ústavem, registrovaným u ČNB, ne jinými subjekty) by mělo pomoci těm, kdo by si jinak nemovitost rádi koupili (novomanželé atp.) a rozšířit okruh dražitelů, který se často omezuje právě jen na realitní kanceláře, schopné nejvyšší podání v hotovosti uhradit.
  20. Usnesení o příklepu v dražbě bude nové zároveň exekučním titulem pro vyklizení nemovitosti!
  21. nově dražby pohledávek – i dnes jsou postižitelné pohledávky dlužníka formou přikázání pohledávky exekutorovi, pokud má dlužník svého poddlužníka, avšak tento nástroj měl malou účinnost s následným velkým množstvím poddlužnických žalob, kde věřitel nesl důkazní břemeno. Nový způsob dražby pohledávky , oceněné exekutorem by měl být efektivnější, s tím, že si vydražitel musí uvědomit i všechna rizika, s koupí pohledávky související.
  22. obdobně jako u dražeb pohledávek by se měl zefektivnit prodej obchodního podílu ve společnosti, který se bude dražit, avšak jen v případě, kdy to stanovy, společenská smlouva či obchod.zákoník umožňují. Dá se předpokládat, že nejčastější „obětí“ těchto dražeb budou jednočlenná s.r.o., stejně tak jako to, že se objeví skupina zkupovatelů obchodních podílů, kteří budou s vydrženým obchodním podílem nakládat po svém.
  23. zavádí se povinnost předžalobní výzvy, coby institut, zmírňující situace, kdy se dlužník dozví o exekuci až v momentně, kdy je tato již zcela v běhu, má zablokované účty a jeho možnosti obrany jsou minimální. Nicméně věřitel nemá povinnost prokázat u předžalobní výzvy doručení, ale pouze odeslání.

 

Závěrem:     Účinnost novely nastane dnem 1.1.2013 a výkon rozhodnutí, zahájených před účinností novely se dokončí dle dosavadních předpisů. Již zahájená řízení, která nebude dále provádět soud, rozvrhne každý okresní soud mezi exekutory v působnosti jeho okresu. Vyrozumí o tom oprávněného a soudního exekutora. Oprávněný pak může do 2 měsíců navrhnout zastavení exekuce a v takovém případě nemá exekutor nárok ani na náhradu nákladů. Oprávněný může též ve stejné lhůtě požádat o změnu exekutora, které musí být vyhověno.

Zdroj dat: AK Pajerová s.r.o., internet, www.ekcr.cz , www.psp.cz