Změny v akciových společnostech 2014

Advokátní kancelář Pajerová s.r.o.

Autor: Advokátní kancelář Pajerová s.r.o.

Advokátní kancelář Pajerová poskytuje profesionální služby a komplexní právní servis od sepsání smluv, návrhů, žádostí a jiných právních dokumentů až…

Více o autorovi

Přijetím rekodifikace soukromého práva dojde od 1.1.2014 k mnoha významným změnám i v úpravě norem, týkajících se akciové společnosti a jejího fungování.

 

Je třeba upozornit na to, že Zákon o obchodních korporacích v přechodných ustanoveních výslovně stanoví, že ujednání společenských smluv, která jsou v rozporu s donucujícími ustanoveními zákona (tedy těmi, od kterých není možné se odchýlit), se zrušují dnem 1. ledna 2014. Počínaje tímto dnem pak mají společnosti šestiměsíční lhůtu k tomu, aby přizpůsobily své společenské smlouvy nové právní úpravě. Pokud tak neučiní, hrozí jim v krajním případě až riziko jejich zrušení rozhodnutím soudu. Na druhé straně lze stanovy očistit od mnoha ustanovení, jejichž úprava již povinná nebude.

 

Doporučujeme:

zjistit si ve všech i nyní uzavíraných obchodních smlouvách jakou právní úpravou se budou od roku 2014 takové kontrakty řídit.

podrobit revizi své korporátní dokumenty a učinit některá důležitá rozhodnutí s předstihem již nyní

Porušení rekodifkačních povinností může přinést i velmi nepříjemné sankce.

 

Stručný přehled nejzajímavějších změn u akciových společností zahrnuje např.:

 

Základní kapitál akciové společnosti může být kromě českých korun vyjádřen i v eurech v případě, že společnost vede v této měně své účetnictví. Minimální hranicí je pak částka 80 000 eur.

Některé pravomoci valné hromady dnes stanoví přímo zákon, nově je bude třeba výslovně přiznat ve stanovách společnosti.

Umožní se vydávání různých druhů akcií, kromě kmenových a prioritních např. kusové nebo hlasovací.

Vzhledem k přijatému zákonu č. 134/2013 Sb., o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů se od 1. 1. 2014 u všech českých akciových společností mění listinné akcie na majitele, které nejsou imobilizovány (tedy uložení listinných akcií u bank), na listinné akcie na jméno.

Do stanov lze upravit pravomoc valné hromady rozhodovat o změně stanov, což je úprava jistě žádoucí s ohledem na to, že jinak by je mohla měnit pouze jednomyslná dohoda všech akcionářů dané společnosti.

Podíl na zisku se bude vyplácet pouze bezhotovostním převodem

Nový zákon dá zakladatelům a společníkům možnost vybrat si monistickou strukturu řízení. (monistický model – známý z evropských společností) V takovém případě místo představenstva a dozorčí rady působí správní rada a statutární ředitel, přičemž není vyloučeno, aby jediným členem správní rady byl právě statutární ředitel. Celé vedení společnosti tak bude moci ležet v rukou i jen jediné osoby, což může být v případě řady společností, které mají problém s personálním obsazením tříčlenného představenstva i dozorčí rady velmi vítaným řešením.

Bude možná libovolná délka funkčního období u dozorčí rady a představenstva

Již 1.ledna 2014 jsou akciové společnosti povinny mít zřízené své webové stránky

Právě webové stránky společnosti budou elektronickou nástěnkou informací pro akcionáře a budou hrát hlavní roli i při svolávání valné hromady. Pozvánku na ní společnost v prvé řadě zveřejní na svých internetových stránkách a současně ji dotyčným osobám zašle.

Nepovinná již bude tvorba rezervního fondu a proto je možné při úpravě stanov ustanovení o něm zrušit, podobně tak povinnost volit jednu třetinu dozorčí rady zaměstnanci společnosti.

Možnost kumulativního hlasování akcionáře na valné hromadě- akcionář se může při hlasování rozhodnout, zda každý jednotlivý hlas použije zvlášť pro příslušný počet osob nebo zda pro volbu některé osoby využije více nebo dokonce všechny hlasy, jež má k dispozici.

Novinkou je i možnost přijímání usnesení per rollam, tedy písemně mimo valnou hromadu.

Stanovy mohou snížit usnášeníschopnost valné hromady pod 30 % a upravit i většinu, potřebnou k přijetí rozhodnutí

 

Vzhledem k rozsáhlosti změn, které rekodifikace zavádí, nabízíme našim stávajícím i novým klientům harmonizaci zakladatelských listin za účelem souladu s novými předpisy a efektivního využití nových možností, a to již nyní. Dále akciovým společnostem nabízíme konzultace k jakékoliv z připravovaných změn.