Právník

JUDr. Milan Šmidrkal

Autor: JUDr. Milan Šmidrkal

Notář JUDr. Milan Šmidrkal poskytuje profesionální notářské služby od sepisování notářských zápisů o právních úkonech (např. kupní a darovací smlouvy…

Více o autorovi

 

Ohebné právo a úskalí znalecké činnosti /článek/

Řeknete si : „Jsem občan s plnými právy, nemusím se obávat, že bych přišel o svůj majetek.“ To si můžete myslet, ale pozor, opak je pravdou. Jakmile se jednou dostanete do soukolí spravedlnosti, dejte si bedlivý pozor. Pak už nezbývá jen jiného, než spoléhat na svého advokáta, nebo budete-li mít štěstí na spravedlivého soudce. A těch je jak šafránu.

Případů, kdy se člověk musí domáhat svého práva až u Evropského soud pro lidská práva v České Rep., přibývá. Můžete se domnívat, že  justiční orgány budou rozhodovat ve vámi spravedlivé věci dle platných zákonů ČR spravedlivě a nezaujatě.

Opak je bohužel je pravdou. Konstatování, že justiční mafie existuje se zakládá na pravdě. I když je např. soudní rozhodnutí nezákonné, můžete to jen velmi těžko dokázat. Odvoláte se , rozhodne druhý stupeň, který většinou soudní usnesení l.stupně obecného soudu potvrdí.  Můžete mít štěstí a vás případ dostane soudce, který má etické založení a nefandí soudci z prvního stupně jen proto, že jsou oba v talárech. Takový soudce je opravdu na svém místě.

Často se také stává, že pracovníci spadající do rezortu ministerstva spravedlnosti se předem domlouvají např. se státním zástupcem na „konečném řešení“, to jest na soudním výroku zvaném usnesení.

Někdy si mám pocit, že symbol spravedlnosti  - žena držící v ruce váhy se zavřenýma očima - by se také dal vysvětlit tak, že před spravedlností si zastírá šátkem oči.

Dalo by se říci, že je to propojená justiční chobotnice s dlouhými chapadly. Doporučuji každému, aby si prostudoval alespoň právní minimum, aby věděl, jak se má proti zvůli bránit. Měli byste vědět, jaké zákony můžete použít pro svoji obhajobu, nelze se vždy jen spo -léhat na svého advokáta. Ten má dle pravidel České advokátní komory povinnosti dodržovat slib, který je předpokladem k vykonávání této profese. Advokát skládá do rukou předsedy České advokátní komory tento slib:

  •  „Slibuji na svou čest a svědomí, že budu ctít právo a etiku povolání advokáta a chránit lidská práva. ¨

 

  • Slibuji, že budu dodržovat povinnost mlčenlivosti a dbát důstojnosti advokátního stavu.“

Obdobně skládá slib i notář do rukou ministra spravedlnosti:

Slibuji na svou čest a svědomí, že v činnosti notáře budu zachovávat ústavní a jiné zákony a obecně závazné právní předpisy a budu zachovávat mlčenlivost. V notářské činnosti budu postupovat nestranně a nezávisle.“[14]

 

Nejde však jen o mlčenlivost. Jako je lékař nebo právník vázán mlčenlivostí, tak je jí vázán i znalec.

Veškeré informace, které má při vypracování posudku (ocenění) k dispozici, jsou přísně důvěrné.

Posudek se vypracovává pouze pro zadavatele a je tedy na něm, jak s jeho obsahem naloží.

Mlčenlivost znalce je nejenom záležitostí profesionální etiky, ale vychází i ze zákona a slibu, který znalec skládá do rukou orgánu, jež jej ustanovil. V §6 odst. 2 zákona č. 36/1967 Sb. ( Slib znalce, Zákon o znalcích a tlumočnících) je uvedeno :

„ Slibuji, že při své znalecké činnosti budu … a zachovám mlčenlivost o skutečnostech, o nichž jsem se při výkonu znalecké činnosti dozvěděl „

 

Nyní probíhá v médiích kritika soudně - znaleckých posudků v oboru psychiatrie, která byla a je pochopitelně velmi zneužitelná.

Byla často v minulém režimu zneužívána soudci a znalci proti odpůrcům komunistického režimu, kdy v CCCP přišli na novou diagnózu : „ Nesouhlasí s totalitním režimem., bude zařazen do kategorie „Schizofrenik, který musí internován a léčen.!!!“  V tom tkví nebezpečnost jendostranného pohledu Policií přizvaného pseudoznalce i dodnes, neboť s tímo problémem, se naše justice nebyla schopna za 20 let vyrovnat. Otázka zní:? Zda vůbec byla vůle.

Dnes má Policie volné ruce a může téměř kdykoliv nechat zkoumat váš duševní stav. Pokud se vás bude nějakým způspobem chtít zbavit, abyste se nedovolal pravdy, pak jim daný „expert za dobrou finanční odměnu, vypracuje posudek na žádost. 

„Znalec“ dostane svých 10.000 Kč za provedenou službu typu šlendrián a posudek je pak u soudů používán jako důkaz. To, že někomu mohl nebo zničil život, ho už tak moc nezajímá. Problém spočívá ale v tom, že označenému viníku, ať již trestný čin spáchal nebo nespáchal, už nikdo na základě „pseudoposudku“, pak u soudu již téměř nikdo nevěří, dokonce ani jím uváděná pravdivá fakta.

Toto vše zavání manipulací, a je tedy na ministerstvu spravedlnsoti, aby se s tímto závažným problémem vyrovnalo. Nyní probíhá právní diskuse o tom ,jaké znalosti a kvalifikaci by měl daný expert mít, protože právě posudky v oboru psychiatrie se od sebe často velmi liší.

Jeden z znalců, vědom si zřejmě slabosti svých posudků, sám přiznává :  „Zjistit, zda je takový znalecký posudek nekvalitní, neodborně připavený, se jen těžko vyvrací.“

Ale právní a morální problém spočívá v tom, že obdobný posudek může být zavádějící, až lživý.

Bohužel psychiatrie patří k oborům, kdy vždy docházelo ke zneužívání. Takové osoby označení pseudznalcem jsou pak vystaveny bezdůvodnému osočení  své osoby a mohou se bránit snad jen žalobou na ochranu osobnosti.

Znalecký posudek je jedním z důkazních prostředků. Obsah důkazu lze zveřejnit za podmínek stanovených procesními předpisy. V trestním řízení upravuje poskytování informací ust. §8 a trestního řádu. Obecně platí, že lze zveřejnit vše, co bylo předmětem soudního jednání. Třeba však při tom dbát práva na ochranu osobnosti a presumpce neviny. „ V každém případě byste si měli být vědomi svých základních práv zakotvených v Listině základních  práv a svobod čl .7 , odst.2 a čl.36 a dále čl. 3 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod , dále Úmluvy proti mučení a jinému krutému ,nelidskému a ponižujícímu zacházení.

.

Jinak je možné hledat odpovědi na nejrůznější právní otázky na webu, nejlépe na : Katalog Pravniku CZ,

Tam např., najdete zde např. možnost žaloby pro zmatečnost.

Najdete zde rady,jak postupovat např. v žalobě o neplatné rozvázání pracovního poměru apod., ale o tom, až příště.