PRÁVO NEMOVITOSTÍ

Advokátní kancelář Iva Jónová

Autor: Advokátní kancelář Iva Jónová

Moderní a dynamická advokátní kancelář  v Ústí nad Labem a v Litoměřicích je aktivní především v českém právním prostředí. Úspěch advokátní kanceláře…

Více o autorovi

Do oblasti práva nemovitostí patří prodej, koupě, či pronájem bytových a komerčních realit a s tím související příprava veškeré dokumentace pro financování nemovitosti. Dále sem patří příprava při zajišťování nemovitostní hypotéky, zástavy nemovitého majetku a zařízení včetně souborů movitých věcí. Právo nemovitostí se zaobírá rovněž právní problematikou nových bytových jednotek, jako jsou přístavby, nástavby a vestavby, smlouvy o výstavbě, převody vlastnictví a spoluvlastnictví a konečně i vypořádání vlastnictví.

Nová úprava OZ ovlivňuje majitele nemovitostí. A to ať už zrovna nějaký dům staví, kupuje, nebo třeba pronajímá svůj byt. Zákoník stanoví, že mezi nemovité věci se počítá nově i právo stavby, kdy pozemek je základ. Stále platí, že kdo bude chtít stavět, může si pozemek koupit, pronajmout, zřídit k němu věcné břemeno, nebo si jinak zajistit způsob, který ho ke stavbě oprávní. Nový občanský zákoník k tomu nabízí i další možnost – právo stavby.

Z toho, že právo stavby je věcí, vyplývají následující skutečnosti: právo stavby se může prodat, darovat, či s ním jinak nakládat. Může se dát do zástavy, pronajmout nebo k němu zřídit služebnost. V tomto ohledu je samozřejmě důležitá smlouva, v níž může vlastník pozemku dohodnout určitá omezení např. to, že k zastavení práva stavby může dojít jen s jeho souhlasem. Nový občanský zákoník stanoví oběma stranám vzájemné předkupní právo – když by chtěl stavebník právo stavby převést na jiného, musel by je nejdříve nabídnout k předkoupení vlastníkovi pozemku; to samé platí pro vlastníka pozemku, kdyby se rozhodl zcizit svůj pozemek. I právo stavby se zapisuje do katastru nemovitostí. Je to jeden z řady evidovaných předmětů, stejně tak jako pozemky, budovy a jednotky vznikající v rámci bytového spoluvlastnictví. Každý má tak možnost poznat, zda je určitý pozemek zatížen právem stavby a komu toto právo svědčí.

 V ČR je poměrně časté, že panelové domy na sídlištích stojí na cizích pozemcích, které nepatří do vlastnictví společenství vlastníků, v tomto případě se nebude předkupní právo majitelů bytových jednotek vůbec týkat a jejich převod bude probíhat ve stejném režimu jako dnes.

Zápis vkladem - vkladem se budou nově, kromě práv k nemovitostem vzniklých ze smluv, zapisovat i práva, která vznikla, změnila se či zanikla na základě zákona, rozhodnutím státního orgánu, příklepem licitátora ve veřejné dražbě, vydržením, přírůstkem nebo zpracováním, která byla doposud zapisována do katastru nemovitostí záznamem. Pokud katastrální úřad návrhu na vklad zcela vyhotoví, rozhodnutí o jeho povolení nebude písemně vyhotovováno a rozhodnutí nabude právní moci záznamem ve spisu.

Katastr nemovitostí -  je veřejný a každý má právo do něj nahlížet, pořizovat si z něho pro svou potřebu opisy, výpisy nebo náčrty a získávat z něj údaje, pokud zákon nestanoví jinak. Oproti dřívější právní úpravě přinesla novela katastrálního zákona zvýšenou kontrolu nad poskytováním údajů z katastru. V případě přehledu vlastnictví poskytuje katastr výpisy, pokud není možné přehled vlastnictví získat dálkovým přístupem, lze jej poskytnout pouze osobě, která prokáže svoji totožnost a uvede účel, pro který jsou údaje požadovány Kromě katastrálního úřadu může údaje ze sbírky listin poskytnout ve formě výpisu i notářská kancelář nebo kontaktní místa Czech-Point.

V katastru se evidují údaje o právech a údaje s právy souvisejícími a to vlastnické a jiné věcné právo k nemovitostem.